Met een rijstkoker is verbrandde, plakkerige of stinkende rijst verleden tijd. De rijstkoker neemt al jouw werk uit handen. Toch blijven mensen kiezen voor het koken van rijst in een pan. Hier geven je tips hoe je de beste rijst kunt koken!

HOE KOOK JE RIJST?

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat rijst op verschillende manieren gekookt kan worden. In Azië is het bijvoorbeeld erg populair om rijst te stomen. Dit duurt echter wel wat langer. In Nederland wordt de rijst echter gekookt. Hoe je dit doet? Door het volgen van dit simpele stappenplan is de rijst altijd perfect!

Lees onze grote guide: Beste rijstkoker

zeergewild.nl
  1. Pak een ruime pan en vul deze met een flinke laag water.
  2. Als het water aan de kook is, voeg de rijst toe.
  3. Kook deze zo’n 8 tot 10 minuten zonder deksel gaar. 
  4. Proef de rijst. De korrels mogen niet meer hard, maar moeten nog wel stevig zijn.
  5. Indien de rijst goed is, giet de rijst af.
  6. Laat de rijst nog 3 minuten staan in de pan met de deksel erop. 

HOE LANG RIJST KOKEN?

Zoals hierboven al aangegeven, moet de rijst zo’n 8 tot 10 minuten gekookt worden. Wordt de bovenstaande methode gebruikt, dan is het koken van rijst niet veel werk. Toch wordt er ook steeds meer voor gekozen om rijst droog te koken. Hierbij gaat namelijk veel minder smaak verloren. Dit is echter wel meer werk, aangezien de rijst vooraf goed gespoeld moet worden in een vergiet.  Ook het uitmeten van de hoeveelheid water is daarbij belangrijk.

In dit geval wordt de rijst ook 8-10 minuten gekookt. Het verschil is alleen dat de rijst tussendoor omgeschept moet worden, terwijl ook de stappen vooraan in het proces wat meer werk vereisen. Wil je minder tijd kwijt zijn, maar toch alle smaak behouden? Dan kun je kiezen voor een rijstkoker! 

HOE WERKT EEN RIJSTKOKER?

Een rijstkoker is erg eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Dit is dan ook een belangrijke reden dat consumenten kiezen voor een rijstkoker. In dit stappenplan leggen we je alles uit:

  1. Meet de hoeveelheid rast af en doe deze in de rijstkoker. Vuistregel hierbij is dat 100 gram rijst ongeveer 250 gram gekookte rijst oplevert. 
  2. Meet het water af en voeg dit toe aan de rijstkoker. Dit is wel afhankelijk van de soort rijst die je wilt koken. Kijk daarom op de verpakking voor een goede indicatie van de hoeveelheid water.
  3. Doe de deksel op de rijstkoker en sluit deze goed af. De stoom die vrijkomt bij het koken van de rijst is namelijk een belangrijk onderdeel van het kookproces. 
  4. De rijst is klaar en de rijstkoker slaat automatisch af. De rijst hoeft niet afgegoten te worden en kan direct vanuit de pan op het bord geschept worden. 

Het koken met een rijstkoker is dus enorm eenvoudig. Ben je visueel ingesteld? Bekijk dan in deze video hoe een rijstkoker precies werkt. Succes met het koken van de rijst! Eet smakelijk!

Abonneren op onze nieuwsbrief loont!

Mis geen kortingen en simcoupons die nergens anders te vinden zijn. Met de hand geplukt.

🏆 HOE KOOK JE RIJST?

In Azië is het bijvoorbeeld erg populair om rijst te stomen. Dit duurt echter..

🔍 HOE LANG RIJST KOKEN?

Hierbij gaat namelijk veel minder smaak verloren. Dit is echter wel meer werk, aangezien de rijst vooraf goed gespoeld..

🤔 HOE WERKT EEN RIJSTKOKER?

Dit is dan ook een belangrijke reden dat consumenten kiezen voor een rijstkoker. In dit stappenplan..