Wil je lang gebruik kunnen maken van je koekenpan, dan is het beter om ze goed en op de juiste manier te onderhouden. Hoe je dat het beste doet, lees je hieronder.

HOE JE EEN KOEKENPAN HET BESTE KUNT SCHOONMAKEN?

De makkelijkste manier om je koekenpan schoon te maken is om deze door de vaatwasmachine te laten reinigen of even gauw met een spons en afwasmiddel. Sommige koekenpannen kunnen daar tegen, maar niet allemaal. Wat je het beste kunt doen om lang plezier van je koekenpan te hebben, is om deze na gebruik onder de kraan af te spoelen zonder afwasmiddel. Laat het water zijn werk doen en gebruik eventueel een spons of afwasborstel voor het verwijderen van de etensresten. Dep hem daarna droog met een doek en hij is klaar voor een volgend gebruik!

Lees onze grote guide: Beste koekenpan

ZEERGEWILD.NL

Helaas kan het gebeuren dat je eten in de koekenpan aanbrandt. Dan werkt alleen het omspoelen onder de kraan niet. Maar ook dan hoef je je geen zorgen te maken dat de pan beschadigd en onbruikbaar wordt. De meest effectieve middelen om te gebruiken zijn biotex, soda of azijn. Laat dit samen met wat water op een laag pitje in de pan koken en de aangekoekte etensresten laten zo los!

HOE KAN IK EEN RVS KOEKENPAN INBRANDEN?

Er bestaan koekenpannen die geen anti-aanbaklaag hebben, zoals een rvs koekenpan. Om er voor te zorgen dat het eten tijdens gebruik van zo’n pan niet aankoekt, is het verstandig om deze voor gebruik in te branden. Hoe doe je dit?

  1. Maak de koekenpan grondig schoon met warm water en zeep. Spoel hem af en laat hem aan de lucht drogen. Dit helpt om de olie beter te laten hechten aan de pan.  
  2. Kies een olie met een hoog rookpunt. Bedek de bodem van de pan gelijkmatig met een dun laagje olie. 
  3. Zet de pan op een laag vuur zodat de pan gelijkmatig opwarmt. Doe je dit te snel dan verbrand de olie ongelijkmatig en mist het zijn effect. Zodra de olie begint te roken, haal je de pan van het vuur. 
  4. Haal de overtollige olie eruit en laat de pan afkoelen. 
  5. Herhaal de stappen 2-4 een aantal keer voor het beste resultaat. 

WAT IS HET VOORDEEL VAN EEN KOEKENPAN ZONDER TEFLON LAAG?

Wil je niet dat je eten aankoekt in je koekenpan, dan denk je misschien dat een anti-aanbaklaag wonderen verricht en het aankoeken voorkomt. Maar niets is minder waar! Koekenpannen zonder anti-aanbaklaag worden steeds populairder.

Waarom?

Een anti-aanbaklaag is niet zo gezond als het lijkt, vooral als deze na geruime tijd loskomt van de bodem. Weggooien is dan het enige wat je met dit soort pannen nog kunt doen.  Met een koekenpan zonder teflon laag heb je daar geen last van. Als je deze voorbehandelt op de manier zoals hierboven beschreven staat, heb je bijna geen last van aangekoekt eten. Wordt de natuurlijke anti-aanbaklaag minder na verloop van tijd, dan herhaal je de stappen van het brandproces gewoon nog een keer.

Abonneren op onze nieuwsbrief loont!

Mis geen kortingen en simcoupons die nergens anders te vinden zijn. Met de hand geplukt.

🏆 KOEKENPAN SCHOONMAKEN

Wat je het beste kunt doen om lang plezier van je koekenpan te hebben, is om deze na gebruik onder de kraan af te..

🔍 RVS KOEKENPAN INBRANDEN

Om er voor te zorgen dat het eten tijdens gebruik van zo’n pan niet aankoekt, is het verstandig om deze voor gebruik in te..

🤔 KOEKENPAN ZONDER TEFLON

Weggooien is dan het enige wat je met dit soort pannen nog kunt doen. Met een koekenpan zonder teflon laag heb je daar geen last van. Als je deze..