In dit artikel gaan we u helpen om binnen no-time optimaal een melkopschuimer te gebruiken. U leert hoe een melkopschuimer werkt en hoe u zelf melk op kunt schuimen. Dit artikel is dus voor de cappuccino-lovers die een kop koffie pas echt heerlijk vinden met een laag melkschuim.

HANDMATIGE MELKOPSCHUIMEN

Er zijn verschillende manieren om melk op te schuimen. Als eerst bespreken we de handmatige manier om melk op te schuimen. Misschien kent u deze nog wel van vroeger, maar u zet gewoon een pannetje met melk op het vuur. En probeert met een garde het melk op te kloppen tot een mooie schuimlaag. Hierbij kunt u natuurlijk ook een mixer gebruiken, maar het blijft een lastig en vervelend klusje wat veel makkelijker kan. 

Lees onze grote guide: Beste melkopschuimer

ZEERGEWILD.NL

Zo zijn er ook mechanische melkopschuimers. Deze apparaten werken niet op stroom en bedient u met de hand. Het werkt eigenlijk net als een pomp, er is een staaf die u omhoog en omlaag beweegt en door de filters die door het melk bewegen, schuimt het melk op. Dit werkt al een stuk makkelijker en ze zijn relatief goedkoop, dus er is weinig wat u kan tegenhouden om er een aan te schaffen. Wel blijft het handmatig werk.  

Als laatste hebben we nog een vorm van ‘handmatige’ melkopschuimers. Alhoewel deze wel met de hand bedient moeten worden, is het niet te vergelijken met een garde en een pannetje op het vuur. Dit zijn namelijk automatische apparaten die u met de hand door het melk heen beweegt. Ze hebben een lange metalen staaf met aan het einde een ‘spoel’.

Deze spoel vibreert en hierdoor wordt het melk geklopt en schuimt het vervolgens op. Dit apparaatje is makkelijk te gebruiken en relatief goedkoop, met andere woorden een must voor elke cappuccino-liefhebber.  

HOE MELK OPSCHUIMEN?

Dit is volledige afhankelijk van wat u gebruikt om het melk op te schuimen. Met de hand melkopschuimen vereist de juiste soort melk, een pan en garden. U verwarmt de melk in een pannetje op het vuur en tijdens het opwarmen klopt u zo hard mogelijk het melk tot schuim (of met de mixer). 

Bij een mechanische melkopschuimer is het allemaal iets makkelijker. U plaats voorverwarmde melk in het apparaat (niet kokende!). Vervolgens pakt u de ‘pomp’ en beweegt u deze op en neer tot u de perfecte schuimlaag heeft gecreëerd. 

De andere handmatige melkopschuimer werkt bijna hetzelfde. U heeft een halfvolle glas of kan (niet helemaal vol, want het zet uit) met voorverwarmde melk. Dan plaatst u de melkopschuimer in het melk en zet deze aan, beweeg deze rustig door het melk heen tot deze omgetoverd is tot schuim. 

Dan is er nog een andere vorm van melkopschuimers welke volledig automatisch is. U plaatst het melk in de melkopschuimer en deze verwarmt en schuimt het melk op afhankelijk van de stand waar het op staat. Dit is de makkelijkste manier van melkopschuimen! 


WELKE MELK VOOR OPSCHUIMEN?

U heeft in principe geen speciale soort melk nodig om deze op te schuimen. Dus alle reclames met speciale soorten melk voor cappuccino’s zijn grotendeels een marketing truc. Er zitten echter wel verschillen tussen verschillende soorten melk als deze opgeschuimd wordt.

Wilt u een vollere smaak, dan is het aan te raden om vollere melk te nemen, aangezien deze een rijkere smaakervaring biedt. Wilt u dat uw schuim snel klaar is, dan is magere melk weer aan te raden, aangezien deze sneller opschuimt. Let wel op dat bij vollere melk de schuimlaag langer blijft en bij magere melk de schuimlaag sneller verdwijnt.

Abonneren op onze nieuwsbrief loont!

Mis geen kortingen en simcoupons die nergens anders te vinden zijn. Met de hand geplukt.

🏆 HANDMATIGE MELKOPSCHUIMEN

Misschien kent u deze nog wel van vroeger, maar u zet gewoon een pannetje met melk op het vuur. En probeert met een..

🔍 HOE MELK OPSCHUIMEN

U plaats voorverwarmde melk in het apparaat (niet kokende!). Vervolgens pakt u de ‘pomp’ en beweegt..

🤔 WELKE MELK VOOR OPSCHUIMEN?

Dus alle reclames met speciale soorten melk voor cappuccino’s zijn grotendeels een marketing truc. Er zitten echter..