Drones zijn tegenwoordig mateloos populair. Maar er zitten ook veel regels aan vast om te zorgen dat het vliegen met een drone wel veilig gebeurt. Wil je weten hoe je een drone piloot kan worden, welke verzekering kan je afsluiten en waar je mag vliegen? Lees dan verder.

DRONE PILOOT WORDEN

Als je zeker wilt weten dat je je dure drone veilig kan besturen, en je dit op een legale manier doet, dan kan je tegenwoordig een opleiding volgen tot Drone Piloot. Er zijn verschillende erkende opleidingen beschikbaar in Nederland. Er zijn zelfs opleidingen beschikbaar waar je professioneel drone piloot kan worden. 

Lees onze grote guide: Beste drone

ZEERGEWILD.NL

Zo kan  je de opleiding ROC-light volgen. Dit is een theorieopleiding waar je meer leert over de techniek, camera en theoretische kennis van drones. Deze opleiding is vooral geschikt voor mensen die willen vliegen met lichte drones van 1-4 kilo. 

Wil je echt professioneel gaan vliegen en filmen met drones? Dan kan je de RPA-L opleiding volgen. Dit is een 5-daagse cursus waar je alles leert om een professionele piloot te worden. Je kan met deze opleiding bijvoorbeeld met drones tot 25 kilo vliegen. 

DRONE VERZEKERING

Stel je hebt net je mooie nieuwe drone binnen, je gaat voor de eerste keer vliegen en je drone stort neer. Wat nu, want je hebt geen verzekering afgesloten voor je drone. Dan zit je dus echt met een probleem. 

Sluit daarom een drone verzekering af, deze heb je al voor een paar euro. Maar dan ben je wel verzekerd als de drone een keer verkeerd land. Het beste sluit je een aansprakelijkheidsverzekering en een schadeverzekering voor je drone af. Hiermee weet je zeker dat je verzekerd bent voor schade aan andermans eigendom en schade aan je drone.

Beste Drone Test en Review

Je kan je drone ook laten verzekeren voor diefstal. Als de drone vanuit je huis wordt gestolen dan valt dat meestal onder de inboedel verzekering. Wordt deze uit je auto, of op vakantie gestolen dan valt het niet onder de inboedel verzekering. 

WAAR MAG JE VLIEGEN MET EEN DRONE

Er zijn in Nederland hele strenge regels over waar je nou wel of niet mag vliegen met je drone. Zo zegt de rijksoverheid dat je mag vliegen in gebieden die deel uitmaken van het vrije deel van het luchtruim. Maar wat is dat dan? 

Het vrije luchtruim is in principe een gebied waar geen vliegtuigen vliegen en dat de luchtverkeersleiding niet controleert. Hierbij zijn er ook nog eens tijdelijke en permanente vliegverboden in het luchtruim. Zo mag je bijvoorbeeld niet boven mensenmassa’s vliegen, dus het filmen van een evenement als Sail of een festival mag niet. Je kan wel een vergunning aanvragen om dit te kunnen doen, maar dan heb je wel een drone piloot opleiding gevolgd hebben. 

Ook in haven en industriegebieden en in Natura 2000 gebieden mag er ook niet met een drone gevlogen worden. Stel je stort neer met een drone in een van deze gebieden dan kan dat natuurlijk grote en gevaarlijke gevolgen hebben. 

Er komt dus veel meer kijken met het vliegen van een drone dan dat je in eerste instantie zou denken. 

Abonneren op onze nieuwsbrief loont!

Mis geen kortingen en simcoupons die nergens anders te vinden zijn. Met de hand geplukt.

🏆 DRONE PILOOT WORDEN

Er zijn verschillende erkende opleidingen beschikbaar in Nederland. Er zijn zelfs opleidingen beschikbaar waar je professioneel drone piloot kan worden...

🔍 DRONE VERZEKERING

Sluit daarom een drone verzekering af, deze heb je al voor een paar euro. Maar dan ben je wel verzekerd als de drone een keer verkeerd land. Het beste sluit je een aansprakelijkheidsverzekering en een schadeverzekering voor...

🤔 WAAR MAG JE VLIEGEN MET EEN DRONE

Het vrije luchtruim is in principe een gebied waar geen vliegtuigen vliegen en dat de luchtverkeersleiding niet controleert. Hierbij zijn er ook nog eens tijdelijke...