Veelvuldig gebruik van de waterkoker kan kalkaanslag veroorzaken. Niet alleen zorgt kalkaanslag voor een vieze smaak, het is ook erg schadelijk voor de waterkoker zelf en kan de levensduur beperken. Hoe je om moet gaan met jouw waterkoker, dat lees je hier!

EEN WATERKOKER SCHOONMAKEN

Het schoonmaken van een waterkoker is van groot belang. Doe je dit niet, dan ontstaat er kalk in de waterkoker. Er zijn verschillende redenen waarom kalk ik de waterkoker schadelijk is. Allereerst zorgt het ervoor dat het water langzamer kookt. Doordat er kalk in de waterkoker zit, wordt de warmte minder goed geleidt, waardoor het dus langer duurt voordat het water gekookt is. 

Lees onze grote guide: de Beste waterkoker

zeergewild.nl

Daarnaast kan kalk ook afbrokkelen, wat er weer voor kan zorgen dat er kalk in het gekookte water terechtkomt. Dit is slecht voor de gezondheid en heeft ook nog eens een nare smaak. Het schoonmaken van je waterkoker is dus erg belangrijk. Een waterkoker die dagelijks gebruikt wordt moet ongeveer eens in de drie maanden ontkalkt worden. Wacht je hier langer mee, dan is de kans aanwezig dat er kalk onstaat. 

WATERKOKER ONTKALKEN MET AZIJN

Een gemakkelijke manier om jouw waterkoker te ontkalken, is door azijn te gebruiken. Azijn werkt namelijk erg goed tegen kalk. Het ontkalken van de waterkoker met azijn doe je door de volgende stappen te doorlopen:

  1. Vul de waterkoker voor een kwart met normaal water.
  2. Voeg daar nog een kwart azijn aan toe. Zorg ervoor dat het kalk helemaal onderwater staat. 
  3. Zet je waterkoker aan en wacht totdat het water gekookt is.
  4. Heeft het water gekookt, dan laat je de waterkoker nog een half uurtje staan. Dit om het water af te laten koelen en het azijn haar werk te laten doen.
  5. Belangrijk is om de waterkoker daarna goed uit te spoelen, totdat deze niet meer naar azijn ruikt. Het is daarom aan te raden om de waterkoker nogmaals aan te zetten met alleen water.
  6. Ruikt je waterkoker niet meer naar azijn, dan kun je deze nog eens goed droogmaken. 

Voor een video met daarin alle stappen, kun je doorklikken op deze video: 

EEN EI KOKEN IN DE WATERKOKER

Studenten doen het vaak; een ei koken in de waterkoker. Het is een eenvoudige manier om snel een ei te koken. Maar hoe werkt dat dan precies? En is het wel hygiënisch?

Allereerst is het wel hygiënisch als je het ei van tevoren maar goed schoonmaakt. Er kunnen namelijk veel bacteriën en andere resten opzitten. Daarnaast moet je er ook een gaatje inprikken, zodat het ei niet in de waterkoker kapot kookt.

Het koken van een ei in de waterkoker is erg eenvoudig. Leg een paar eieren in de waterkoker, doe er water bij en zet de waterkoker aan. Nadat de waterkoker afslaat, moet je de eieren nog even laten staan. Wil je een zachtgekookt eitje, dan is 3 minuten voldoende. Wil je een harder gekookt ei, dan is 5 minuten genoeg. Let er wel op dat je de waterkoker niet opnieuw aanzet! 

En na gebruik? Dan maak je de waterkoker gewoon even schoon! Vergeet daarbij niet om eens in de drie maanden de waterkoker te ontkalken!

Abonneren op onze nieuwsbrief loont!

Mis geen kortingen en simcoupons die nergens anders te vinden zijn. Met de hand geplukt.

🏆 EEN WATERKOKER SCHOONMAKEN

Doe je dit niet, dan ontstaat er kalk in de waterkoker. Er zijn verschillende redenen waarom..

🔍 WATERKOKER ONTKALKEN MET AZIJN

Azijn werkt namelijk erg goed tegen kalk. Het ontkalken van de waterkoker..

🤔 EEN EI KOKEN IN DE WATERKOKER

Er kunnen namelijk veel bacteriën en andere resten opzitten. Daarnaast moet je er ook een gaatje..