Je gaat binnenkort op vakantie en je wilt een nieuwe camera hebben. Maar wat ga je nou kiezen? Kies je een Compact camera, een systeemcamera of toch een spiegelreflex? We leggen hier het verschil uit en welk model jouw doel het beste dient.

Lees onze grote guide: Beste compact camera

ZEERGEWILD.NL

WAT IS EEN COMPACT CAMERA?

Compact camera’s zijn licht van gewicht en je neemt de camera makkelijk overal mee naar toe. Doordat de camera een vaste lens heeft is het wel zo dat je minder mogelijkheden hebt qua zoom. Het mooie aan een compact camera is dat de meeste instellingen al voor je gedaan zijn. De sluitertijd, het diafragma, de ISO waardes, je hoeft er niets aan te doen omdat het allemaal automatisch gaat. 

Een compact camera geeft je dus de vrijheid om van je tijd te kunnen genieten zonder dat je met een zware camera, zware lensen en tassen rond hoeft te lopen. Hierbij zijn compact camera’s ook nog eens vrij stevig en hoef je je weinig zorgen te maken dat deze kapot zal gaan. 

SYSTEEMCAMERA OF COMPACT CAMERA?

Systeem camera’s zijn eigenlijk een soort mix tussen compact camera’s en spiegelreflex camera’s. Doordat het spiegelreflex gedeelte ontbreekt bij de systeem camera is deze een stuk kleiner. In tegenstelling tot de compact camera heb je bij de systeem camera wel weer verschillende lenzen die je mee moet nemen. Bijvoorbeeld een telelens, een macrolens en een groothoek lens. Deze kunnen zeer duur uitvallen. 

Doordat de instellingen een stuk meer handmatig in te stellen zijn, heb je meer vrijheid om verschillende foto’s te maken, nu is het wel zo dat je hier wel een redelijke kennis voor moet hebben. Er zitten natuurlijk nog steeds automatische functies op de systeem camera. Met een compact camera heb je dus een stuk meer bewegingsvrijheid en je hoeft je minder zorgen te maken om allerlei instellingen. Bij de systeem camera heb je een stuk meer vrijheid om de foto’s te maken die je wilt maken met de vrijheid om zelf de instellingen te bepalen. Doordat je allerlei lenzen erbij moet kopen is het wel zo dat deze veel duurder is. 

Beste Compact camera

COMPACT CAMERA OF SPIEGELREFLEX?

Waar de compact camera een makkelijk te besturen camera is die precies doet wat je nodig hebt, is dat bij de spiegelreflex camera wel anders. De spiegelreflex is in principe een digitale camera met een analoge insteek doordat je door via een spiegel het onderwerp bekijkt, en dit onderwerp ook vastlegt via de spiegel. 

Doordat er doorgaans veel grotere sensoren in de spiegelreflex camera’s zitten zijn foto’s die hiermee gemaakt worden meestal van een superieure kwaliteit. Maar deze kwaliteit komt wel met een prijs. Door de grotere sensor, meer techniek, en het feit dat er ook hier aparte lenzen, statieven, en meer gekocht voor moeten worden kunnen sommige spiegelreflex camera’s duizenden euro’s kosten. Deze zijn dus vooral voor professionals en serieuze hobbyisten bedoeld. 

Wil je dus een camera hebben die zeer makkelijk in gebruik is? Neem dan een compact camera. Wil je professionele foto’s nemen, en heb je er geen moeite mee om extra te betalen voor alle bijkomende techniek? Dan is een spiegelreflex camera toch iets voor jou. 

Abonneren op onze nieuwsbrief loont!

Mis geen kortingen en simcoupons die nergens anders te vinden zijn. Met de hand geplukt.

🏆 WAT IS EEN COMPACT CAMERA?

Het mooie aan een compact camera is dat de meeste instellingen al voor je gedaan zijn. De sluitertijd, het diafragma, de ISO waardes...

🔍 SYSTEEMCAMERA OF COMPACT CAMERA?

In tegenstelling tot de compact camera heb je bij de systeem camera wel weer verschillende lenzen die je mee moet nemen. Bijvoorbeeld een telelens, een macrolens...

🤔 COMPACT CAMERA OF SPIEGELREFLEX?

De spiegelreflex is in principe een digitale camera met een analoge insteek doordat je door via een spiegel het onderwerp bekijkt, en dit onderwerp ook vastlegt via de spiegel...