Ik zat zondags lekker op de bank toen ik een reclame voorbij zag komen van de Chromebook, ik was gelijk zo geïnteresseerd dat ik onderzoek ben gaan doen. Lees met mij mee voor je een besluit neemt.

WAT IS EEN CHROMEBOOK

Een Chromebook is een budgetvriendelijk alternatief voor een Windows laptop of MacBook. Chromebooks draaien op het besturingssysteem van Google: Chrome OS. Dit betekent dat Windows en macOS programma’s niet werken op deze apparaten, wat niet wil zeggen dat Chromebooks geen voordelen hebben boven andere laptops. 

Lees onze grote guide: Beste chromebook

ZEERGEWILD.NL

Je gebruikt een Chromebook voor de meest uiteenlopende dingen als internetten en films kijken, maar ook games spelen. Je werkt direct vanuit de Chrome internet browser of installeert Android applicaties uit de Google Play Store. Je zit wel vast aan welke apps er beschikbaar zijn in de Play Store voor je Chromebook, maar dit zijn er duizenden en er komen er steeds meer bij. Zo is voor al je bezigheden wel een app te vinden in de Play Store.

CHROMEBOOK OF LAPTOP

De afgelopen tien jaar waren Chromebooks een minder veeleisend en meestal ook goedkoper alternatief voor Windows-laptops of MacBooks. In de tussentijd heeft Google (het bedrijf achter Chrome OS) wel een inhaalbeweging gemaakt. Wat zijn vandaag de dag nog de belangrijkste verschillen tussen ‘gewone’ laptops en Chromebooks?

Chromebooks werden tien jaar geleden gepromoot als toestellen waarmee je vooral online werkt – via de Google Drive en met Google Docs worden je bestanden dan meteen opgeslagen in de cloud, op de computers zelf was er minder opslagruimte. Het gevolg is dat Google en fabrikanten van Chromebooks die perceptie nog steeds meedragen. Maar een modern Chromebook heeft een opslaggeheugen van tientallen gigabyte op een solid state drive; wat je dus ook vindt bij Windows-laptops en op MacBooks. Googlediensten zijn tegenwoordig ook beter voorzien op offline werken: je Chromebook slaat alles netjes op tot je weer online gaat, waarna alle tussentijdse veranderingen in documenten en bestanden gesynchroniseerd worden in de cloud.

Zeker een oudere generatie gebruikers is gehecht aan de Microsofts Office-toepassingen zoals Word, Excel en PowerPoint en haalt de neus op voor Google Docs, Spreadsheets of Presentaties. Sinds begin dit jaar zijn die Office-toepassingen gewoon beschikbaar in Chrome OSOok dat is dus niet langer een argument.

VERSCHIL CHROMEBOOK EN LAPTOP

We beginnen bij het besturing-systeem van een Chromebook. Chrome OS is gebaseerd op de webbrowser van Google: Chrome. In Chrome OS voer je veel taken dan ook online uit. Daarin tegen heeft een laptop de snelheid van Windows 10 en macOS is afhankelijk van de specificaties van je laptop. Wanneer je laptop krachtiger is, werken het besturingssysteem en programma’s sneller. In tegenstelling tot Chrome OS werken beide systemen wat vrijer. Je bent minder afhankelijk van apps en installeert eigenlijk alle software die beschikbaar is. Wel is macOS bijvoorbeeld minder geschikt voor gamen, omdat er weinig games voor macOS uitkomen. 

Op een Chromebook installeer je programma’s niet zoals op andere laptops. Je gebruikt internetapplicaties uit de Chrome Web Store. Deze applicaties werken vanuit de Chrome internetbrowser. Denk aan tekstverwerker Google Docs of PowerPoint alternatief Google Slides. 

Op een laptop of MacBook download en installeer je vrijwel alle applicaties die je wil. Het kan zijn dat je specifieke applicaties voor werk of school nodig hebt, dan is een laptop of MacBook de beste keuze. Download je apps uit een store, dan gebruik je op een Windows laptop de Windows Store; op een MacBook gebruik je de App Store. Of installeer software via andere bronnen.

Extra informatie:

Abonneren op onze nieuwsbrief loont!

Mis geen kortingen en simcoupons die nergens anders te vinden zijn. Met de hand geplukt.

🏆 WAT IS EEN CHROMEBOOK?

Chromebooks draaien op het besturingssysteem van Google: Chrome OS. Dit betekent dat Windows en macOS programma's niet werken op deze apparaten, wat...

🔍 CHROMEBOOK OF LAPTOP?

Chromebooks werden tien jaar geleden gepromoot als toestellen waarmee je vooral online werkt - via de Google Drive en met Google Docs worden je bestanden dan meteen opgeslagen in de cloud, op...

🤔 VERSCHIL CHROMEBOOK EN LAPTOP?

Wanneer je laptop krachtiger is, werken het besturingssysteem en programma's sneller. In tegenstelling tot Chrome OS werken beide systemen wat vrijer. Je bent minder...