ALLES WAT JE MOET WETEN OVER ELEKTRISCHE STEPS

4 maanden ago  •  By  •  0 Comments

Elektrische steps, je ziet ze tegenwoordig meer en meer op de openbare weg. Maar mag dit eigenlijk wel? Welke Elektrische steps mogen de weg op, wat maakt een elektrische step nou legaal of illegaal en hoe kan je nou een kentekenbewijs aanvragen voor je elektrische step?

Lees onze grote guide: Beste elektrische step

ZEERGEWILD.NL

WELKE ELEKTRISCHE STEP MAG OP DE WEG

Simpelweg gezegd mogen alleen elektrische steps de weg op die goedgekeurd zijn door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarbij moeten alle elektrische steps ook nog eens geregistreerd zijn bij het RDW en moet deze op kenteken staan. Lijkt moeilijk? Dat valt best mee. 

Als je nou van plan bent om een elektrische step te kopen, zorg dan ten eerste dat je zeker weet dat deze goedgekeurd is om de weg op te gaan. Dit kun je nagaan op de website van het ministerie, bij het RDW en bij de lokale politie. 

Je step zal minimaal moeten voldoen aan de volgende criteria, voor dat je er mee mag rijden: 

  • De topsnelheid van de step mag niet hoger zijn dan 25km/u en deze mag ook niet opgevoerd zijn, of worden. 
  • De step moet voorzien zijn van 2, 3 of 4 wielen.
  • De step moet verzekerd zijn en op kenteken staan. 
  • De step heeft een elektromotor met een maximaal vermogen van 4 kW of een verbrandingsmotor met een cilinderinhoud van maximaal 50 cm3.
  • Je step moet verlichting hebben. Zit deze er niet op vanuit de fabriek, dan zal je die zelf moeten monteren. Let wel, dit is ook voor je eigen veiligheid. 
  • Je step moet reflectoren hebben die of rood of geel zijn. 
  • De overheid moet de step tot bijzondere bromfiets aangewezen hebben. 
De Beste Elektrische Step

LEGALE ELEKTRISCHE STEP

Je hebt je legale step, je mag de weg op, maar wat zijn nou eigenlijk de regels? Doordat elektrische steps worden gezien als bromfietsen gelden dezelfde regels als bromfietsen. Dat betekent dat je in de meeste steden dus op het fietspad moet rijden. 

Ook moet je, net zoals bij bromfietsen, minimaal 16 jaar oud zijn. Of je nou wel of geen rijbewijs nodig hebt, ligt weer aan het type step dat je koopt. Hier zit veel verschil in. 

Voor elektrische steps die als bijzondere bromfiets worden gezien, heb je geen rijbewijs nodig. Voor andere typen e-steps zoals een motorstep of Go-Ped heb je wel een bromfietsrijbewijs nodig. Dit omdat deze motor aangedreven zijn en niet elektrisch. 

ELEKTRISCHE STEP KENTEKEN AANVRAGEN

De laatste stap voordat je de weg op kan is natuurlijk dat je een kenteken aanvraagt. Hoe doe je dat nou? Ten eerste zorgen de meeste fabrikanten er al voor dat je step op kenteken staat op het moment dat je deze krijgt. Is het niet zo bij jouw step? Geen zorgen, het is vrij makkelijk om voor elkaar te krijgen. 

Ga ten eerste met je elektrische step naar een RDW keuringsstation. Die vind je hier. Hier krijg je een VIN nummer. Met dit vin nummer kun je dan een kenteken nummer opvragen en een kenteken laten maken. Hoe dit in zijn werk gaat in jouw gemeente kun je navragen bij de gemeente, politie of op het postkantoor. Let op want zonder kenteken kun je ook geen verzekering aanvragen. 

πŸ† WELKE ELEKTRISCHE STEP MAG OP DE WEG

Daarbij moeten alle elektrische steps ook nog eens geregistreerd zijn bij het RDW en moet deze op kenteken staan. Lijkt moeilijk? Dat valt...

πŸ” LEGALE ELEKTRISCHE STEP

Doordat elektrische steps worden gezien als bromfietsen gelden dezelfde regels als bromfietsen. Dat betekent dat je in...

πŸ€” ELEKTRISCHE STEP KENTEKEN AANVRAGEN

Ten eerste zorgen de meeste fabrikanten er al voor dat je step op kenteken staat op het moment dat je deze krijgt. Is het niet zo bij jouw...